Vuokrakoneita rakentamiseen jo 40 vuoden ajan – Hämeen Rakennuskone kurkottaa edelleen korkealle

Hämeen Rakennuskoneella (HRK) on juuret syvällä Pirkanmaalla. 70-luvun puolivälissä konevuokraamo aloitti toimintansa Tampereen seudulla.  Luotettavalla ja laadukkaalla toiminnallaan perheyhtiö on kasvanut Suomen suurimmaksi yksityiseksi konevuokraamoksi, joka palvelee ammattitaidolla niin ammattirakentajia sekä teollisuutta kuin yksityisiä rakentajia. Tällä hetkellä kaikkiaan lähes sata henkilöä työllistävällä HRK:lla on maassamme seitsemän toimipistettä. HRK:n tukijalkana on monipuolinen laitevalikoima, mutta varsinkin henkilönostinkalustossa, lämmityksessä ja roudansulatuksessa pyrkimyksenä on kulkea myös teknisen kehityksen kärjessä.

Hämeen Rakennuskoneen toimipisteistä kolme sijaitsee Tampereella ja muut löytyvät vilkkaista kasvukohteista Vantaalta, Hämeenlinnasta, Lahdesta sekä Kangasalta. Yritys on viime vuosina panostanut pääkaupunkiseudun markkinoihin. Vantaan Tuupakassa onkin käynnistynyt Suomen mittapuussa suuremman kokoluokan konevuokraamo.  Lisäksi yritys on vuokrannut hehtaarin verran varikkotilaa kalustolleen Vantaalta kolmostien tuntumasta.

Uudet toimitilat palvelevat mainiosti yrityksen toimintaperiaatetta, jossa vuokrauskalusto liikkuu tarpeen mukaan eri toimipisteiden välillä oman kuljetuskaluston sekä sopimuskuljettajien avulla hyvin nopeilla aikatauluilla. Tämä tuo lisää tehokkuutta jo ennestään korkeasta asiakaspalvelun tasosta tunnetun yrityksen toimintaan.

Menestyksen takana asiakkaiden tarpeiden kuunteleminen

HRK:n vuosikymmeniä kestänyt menestys ei ole sattumaa. Takana on vankka ammattitaito, henkilökohtainen asiakaspalvelu, kevyen organisaation mahdollistama joustavuus sekä teknisen kehityksen seuraaminen. Aluepäällikkö Markus Mäkinen kertoo, että tällä hetkellä yrityspuolella erilaiset palvelukokonaisuudet ovat kasvattaneet runsaasti suosiotaan. ”Asiakkaille, kuten rakennusliikkeille, vuokrataan vaihe kerrallaan rakennuskohteessa tarvittava kalusto.

Tämä voi sisältää työvälineiden lisäksi toimisto- ja sosiaalitilat, varastokontit, lämmityksen, valaistuksen sekä sähköistyksen. Näin asiakas voi keskittyä omaan ydintoimintaansa ja myös taloudellisesti kokonaisuus on tarkan hinnoittelunsa ansiosta helposti hallittavissa”, kertoo Mäkinen.  ”Me pystymme myös vankan osaamisemme kautta suosittelemaan asiakkaalle tehokkaimmat ja taloudellisesti järkevimmät ratkaisut. Asiakasyritykset ovat nopeasti oppineet keskitetyn vuokrauksen tuomat hyödyt, lisää HRK:n vuokraamonhoitaja Jukka Kylkilahti.

Nykyaikainen ja tehokas kalusto

HRK:lle laadukas, tehokas ja toimintavarma vuokrauskalusto on aina ollut kunnia-asia. ”Meillä on kautta yrityksen historian investoitu rohkeasti uuteen kalustoon. Käytämme vain tunnettuja merkkejä ja varmistamme myös, että tarjolla on sopivan kokoluokan tuotteita erilaisiin tarpeisiin”, korostaa HRK:n markkinointipäällikkö Sarita Huotari. HRK:lla on myös käytössään systemaattiset laitetarkistukset ja huolto-ohjelmat, joiden kautta vuokratuotteiden luotettavuus pysyy korkealla tasolla. Ongelmien ilmetessä HRK:n huoltopuoli on valmiina ja iso kappalemäärä mahdollistaa tarvittaessa myös vastaavan koneen tai laitteen toimittamisen.

Kaikki nostoihin

Monissa työkohteissa nostimet ovat syrjäyttäneet telineiden käytön ja HRK:lla onkin tarjota asiakkailleen henkilönostin- ja työlavaratkaisuja erilaisiin korkealla tehtäviin töihin. Pelkästään henkilönostimia valikoimassa on 1300 kappaletta ja esimerkiksi Genie SX-180-kuukulkijalla päästään jopa 55 metrin työkorkeuteen saakka. Tänä päivänä turvallisuus kulkee aina etusijalla ja siihen todella panostetaan. HRK tarjoaa asiakkaalle kuhunkin työhön parhaiten soveltuvinta nostinlaitetta ja laajan valikoiman ansiosta käytössä on juuri sopivan kokoinen työlaite.

Lämmityksen ja sulatuksen merkitys kasvanut

Uudet työtavat valtaavat alaa myös Suomessa ja esimerkiksi roudansulatuksen mahdollistamaa tehokkuutta on opittu viime aikoina hyödyntämään entistä paremmin. HRK:llä on tarjota ratkaisuiksi Wacker Neusonin roudansulatusjärjestelmiä, joilla onnistuu jopa satojen neliöiden sulatus, lämmitys tai betoninkuivaus vaivatta. Tuotteiden avulla ympärivuotinen rakentaminen nopeutuu ja samalla parannetaan rakentamisen laatua vähentämällä mahdollisten kosteusongelmien syntymistä. Myös lämmitykseen on tarjolla hyvin monipuolisia ratkaisuja ja HRK:n ammattitaidolla suunnitellaan kohteisiin tapauskohtaisesti sopivin vaihtoehto.

Työkoneet joka tehtävään

HRK:lla on havaittu minikaivukoneiden ja pienkuormaajien suosio.  Rivistössä on muutama kymmen esimerkiksi Avanteja,  joiden vuokraus on ammattilaisten lisäksi kasvanut myös yksityisten omakotitalorakentajien ja -asujien parissa. Rakentamisprosessien lisäksi Avant-kuormaajien lisälaitevalikoima mahdollistaa muidenkin viherrakennustöiden tekemisen samalla kertaa. Monissa erilaisissa työtehtävissä on hyötyä myös 1-5 tonnin pienkaivukoneista, kuten salaojien vetämisissä sekä maansiirtourakoitsijan varakoneina pienemmissä kaivuu- tai maantasoitustöissä.

Rakennustehtävissä niin ikään tärkeään maantiivistämiseen on HRK:lla tarjota kattava valikoima koneita.  Järeimpiä vuokrattavia valssijyriä löytyy kaksitonnisista aina yli 12 tonnin kokoluokkaan sekä perinteisiä maantiivistäjiä pienimmistä aina 500 kg painaviin. Sähkön tuottamiseen valikoimassa on eritehoisia diesel- ja bensageneraattoreita, oikean kokoisilla kompressoreilla taas ratkaistaan asiakkaan tarve tuottaa paineilmaa.

Usein työmaavalaistukset sekä -sähköistykset tehdään kokonaispalveluna sähkökeskukset ja johdotukset mukaan lukien. Työturvallisuutta sekä -mukavuutta lisäävät HRK:n nykyaikaiset kaide- ja suojaverkkoratkaisut, aidat, porttijärjestelmät, kulunvalvonta, rakennustelineet, pölynhallintaratkaisut sekä siirrettävät toimisto- ja sosiaalitilat. Tarjonnan kruunaa luonnollisesti erittäin kattava pienkonevalikoima, johon kuuluu käytännössä kaikki rakennusurakoissa tarvittavat laitteet erilaisiin työtehtäviin.

HRK etenee työ edellä

Markus Mäkinen kertoo, että Suomessa vuokrauksen käyttöaste ei ole vielä samalla tasolla Länsi-Eurooppaan verrattuna. ”Meillä edelleen on vallassa omistamiseen keskittynyt kulttuuri, mutta olemme selkeästi seuraamassa esimerkiksi Ruotsin mallia ja toimintoja keskitetään sekä järkeistetään taloudellisesti.

Rakennuspuolella Suomessa on vuokrauksen edut havaittu jo kohtuullisen hyvin, mutta teollisuuden parissa on vielä runsaasti kasvupotentiaalia”, korostaa Mäkinen. Taloudellisesti haastavista ajoista huolimatta HRK on hyvässä vauhdissa ja kehityksen takaa löytyy runsas määrä tyytyväisiä asiakkaita, joista osalla yhteistyö HRK:n kanssa on kestänyt jo 40 vuoden ajan. HRK:n vahvuutena ovat riittävät henkilöstöresurssit sekä toimivat tilausketjut.

Tyytyväiset asiakkaat vuosikymmenten ajalta ovat hyvä mittari siitä, että jotain on tehty oikein. Hämeen Rakennuskoneen kunniakasta 40-vuotista taivalta tullaan ensi syksynä juhlistamaan tilanteen vaatimalla arvokkuudella. ”Jatkamme tehtäviämme samalla omistautuneisuudella, myös jatkossa hyviä ja reiluja liiketoimintatapoja noudattaen”, päättää Mäkinen.

www.hrk.fi

Tapani Palo