Manninen Bros. – Crossiratojen kunkut

Suomessa järjestettiin ensimmäinen superenduron MM-osakilpailu tammi-helmikuun vaihteessa. MP-messujen yhteyteen rakennettiin MM-areena kolmipäiväistä kisaa varten. Sen suunnittelusta vastasi enduron MM-sarjan 13 kertaa voittanut Juha Salminen ja varsinaisen rakennustyön tekivät alan tunnetut, luotettavat ja tuotteliaat ammattilaiset eli Mannisen veljekset Kusti ja Seppo.

Jo usean vuoden ajan miehet ovat luottaneet nopeissa rataprojekteissa Cat Rentalin kalustoon. Tutuilla koneilla homma hoituu tiukassa aikataulussa. Molemmat miehet ajavat edelleen itse motocrossia. Oma takapuolituntuma kertoo osaltaan sen, milloin radan esteet, hyppyrit ja suorat sijaitsevat oikealla kohdalla oikein muotoiltuina. Toimivan motocross- ja enduroradan rakentaminen onkin oma taiteenlajinsa. Manniset ovat toimineet jo aiemmissakin Messukeskuksen motocross-kisoissa ratavastaavina. Koko Suomeen on tehtynä kaikkiaan kymmenisen ulkorataa ja supercrossratoja on rakennettu myös halleihin. Veljeksillä on siis vankka kokemus ja heihin luotetaan rataprojektien vastuullisina ja ammattitaitoisina tekijöinä. Superenduroradan rakentaminen ja purkaminen oli noin viikon projekti.

Rakentaminen on kova ponnistus, mutta kiireisin työ on purkaa rata messujen jälkeen. Kaikki materiaali pitää saada ulos hallista yhdeksässä tunnissa. Superendurorata on rakenteiltaan vielä muita crossilajeja vaativampi.

”Superenduro poikkeaa jonkin verran muista lajeista. Hyppyreitä ja esteitä on enemmän ja kaatumiset kuuluvat lajiin olennaisena osana. Emme ole koskaan aiemmin tehneet superenduroille rataa. En ollut edes koskaan nähnyt livenä tällaista rataa aiemmin, joten Youtube oli ahkerassa käytössä projektiin valmistauduttaessa. Kilpailijat kiittelivät rataa jälkeenpäin, joten projektissa ilmeisesti onnistuttiin”, aloittaa Kusti Manninen.

manninen bros cat rental
Messukeskuksessa homma alkoi kisaviikonloppua edeltävänä sunnuntaina maa-aineksen lastaamisella pihalla sijaitsevasta aumasta, joka oli peitetty ja suojattu sateilta jo kesällä pressuilla. Maata ajettiin sisälle 250 autokuormallista ensimmäisen päivän aikana. Lastaus tapahtui 24 tonnin Cat 323E ja 16 tonnin 314E L CR -kaivukoneilla. Suurempi kaivukone oli käytössä vain ulkona, mutta 314E CR ajettiin myös halliin sisälle auttamaan maan levityksessä. Toinen sisätiloissa käytetty kaivukone oli mallia 312E L (15 t). Kauhanpyörittäjä ja tukkikoura olivat varusteina, kun pintoja muotoiltiin ja tukkeja ym. nosteltiin tarkasti paikoilleen.

”Supercrossrata muotoillaan ainoastaan maa-aineksesta, kun taas superenduroradassa voi käyttää enemmän mielikuvitusta ja erilaisia materiaaleja. Tähänkin rataan tehtiin esteitä muun muassa kivilohkareista, haloista, tukeista ja kaapelikeloista. Näyttävät hypyt kuuluvat olennaisena osana hyvään rataan”, jatkaa Manninen.

Pyöräkuormaajia oli materiaalien siirtoihin käytössä myös kaksi eli mallit 914K (8,5 t) ja 924K (13 t).
”Tässä homassa tarvitaan varsin monipuolista kalustoa ja kaikilla on oma paikkansa. Liukuohjattu tela-alustainen Cat 259B on viimeistelyssä korvaamaton. Hyppyrien kaarien muotoilu on ehdottoman tarkkaa puuhaa, eikä se onnistu kaivukoneella, vaikka siinä onkin kauhanpyörittäjä. ”Liukkarissa” kauha on vakaasti kiinni tukevissa aisoissa ja hyvin näkökentässä. Sillä saadaan muodot kohdalleen senttimetrin tarkkuudella ja pinnasta tasainen”, jatkaa Manninen.

Luotettavia koneita

Manninen Bros. on luottanut Cat Rentalin palveluihin nyt nelisen vuotta ja kaikki kalusto on vuokrattu samasta osoitteesta. ”Aiemmin poimimme koneita sieltä täältä, mutta nyt keskitämme Cat Rentalille. Kun koneet ovat tulleet tutuiksi, niin opettelemiseen ei mene aikaa. Uudet koneet ovat myös luotettavia, mikä on ehdottoman tärkeää tiukassa aikataulussa pysymiseksi. Kuljettajien on myös helppo siirtyä koneesta toiseen, sillä hallinnat, katkaisimien ja vipujen sijoittelu sekä symbolit noudattelevat yhtenäistä linjaa”, selittää Manninen Catissa pitäytymisen syitä. Rakentamista tehdään veljesten lisäksi kahden tai kolmen ulkopuoleta palkatun ammattikuskin avulla. Lisäksi mukana on sekalainen joukko niin sanottuja jalkamiehiä.

”Ajamme Sepon kanssa myös itse kaikkia koneita. Seppo tekee liukuohjatulla kaikki viimeistelyt. Cattien hallinta on helppo oppia.”

Ratojen rakentamiset ovat Mannisille projektiluonteisia töitä, joita tulee eteen kahdesta viiteen vuodessa. Seppo suunnittelee leipätyökseen muun muassa endurovarusteita.

Kusti tunnetaan musiikkibisneksessä hyvin. Takana on Los Angelesissa asuvan veljen Jaakon kanssa jo noin 200 musiikkivideoprojektia niin kotimaassa kuin ulkomailla. Monille huippuartisteille on tehty musiikkivideoita. Referenssilistalla on on muun muassa Fintelligens, Elastinen, Beats And Styles, Anna Abreu, Cheek, Antti Tuisku, PMMP, Robin sekä monia muita.

”Jonain päivänä teen vielä musiikkivideon, jossa tytöt ajavat isoilla maarakennuskoneilla. Ja tietenkin bikinit päällä”, virnistää monitaituri Kusti Manninen lopuksi.

www.manninenbros.fi