Lisälaitevuokraus kasvaa RealMachineryllä

”Aloitimme lisälaitteiden vuokraamisen noin vuosi sitten. Toiminta lähti liikkeelle asiakkaiden kysellessä edustamiemme Demarec-purkulaitteiden vuokrausmahdollisuuksia”, taustoittaa RealMachineryn toimitusjohtaja Mika Kähäri lisälaitevuokrauksen aloittamista. ”Purkuvarustus, koura ja pulveroija, ovat suhteellisen arvokas investointi. Jos purkutyötä ei ole jatkuvasti, tulee laitteiden käyttöasteesta hankintahintaan nähden turhan alhainen. Vuokraamalla ei käyttöasteen kanssa tule vastaavia ongelmia, kun vuokrasopimuksen saa päättymään urakan loputtua.”

”Purkutyömaille menee myös isoja kaivukoneita vuokralle. Näihin menee luonnollisesti mukaan tarvittavat lisälaitteet. Purkukoneista tehdäänkin varsin pitkäaikaisia vuokrauksia. Vuokraus on tavallinen toimintatapa muualla Euroopassa purkukoneiden kanssa, joten tämä on ollut luonnollinen tapa edetä meilläkin. Muutoin Euroopassa lisälaitevuokraus ei ole vastaavaa, sillä koneet ovat keskimäärin huomattavasti perusvarusteisempia kuin meillä täällä pohjolassa. Koneiden vuokraushan on siellä jo pitkään ollut normaali tapa hoitaa koneet maarakennusurakoille.”

RealMachineryltä vuokralle lähtevistä kaivukoneista pyöräalustaiset varustellaan usein monipuolisin lisälaittein. Tela-alustaisiinkin halutaan usein 3D-laitteet, sillä monilla työmailla urakka vaatii niiden käyttöä. ”Ihan muutaman viikon vuokraukseen ei 3D-laitteistoa kannata koneeseen siirtää, sillä siirto maksaa sen verran paljon. Meillä on näitä kaivukoneissa kiinni, joten jos tällainen kone sattuu olemaan sopivasti vapaana, niin toki lyhytkin vuokraus onnistuu”, huomauttaa Kähäri.

Myös pyöräkuormaajia on vuokralla, mutta niihin lisälaitteita ei kovin paljoa yleensä liitetä – kauha ja trukkipiikit, talviaikaan aura. ”Aurauskalustoa meiltä kysytään paljon ja niitä onkin mukava joukko liikkeellä. Usein nämä yhden kauden käytössä olleet koneet löytävät omistajan eikä vuokrattavien aurauskoneiden määrä ole näin päässyt kasvamaan kovin isoksi”, kertoo Kähäri. Valtaosa lisälaitteista lähtee vuokraukseen kuitenkin ilman peruskonetta.

Pitkä vuokrausaika on myös yksi tapa hankkia laite omaksi. RealMachineryn vuokrahinnasta voi käyttää puolet tuotteen ostoon. Siten pitkäaikaisessa vuokrauksessa olleen laitteen omaksi lunastamiseen ei välttämättä tarvita paljoakaan rahaa.

MultaVex-kauhat - Vuokrata.fi
MultaVex-kauhat ovat monesti ensin hetken vuokralla, ja sitten syntyy ostopäätös. Vuokralle saa vaikka pelkän kauhan, jos tarve sellaiseen on.

Kasvanut räjähdysmäisesti

RealMachineryltä on kysytty vuokrausmahdollisuutta monista muistakin yrityksen edustamista lisälaitteista, kuten MultaVex-seulakauhoista tai Hartl-murskaus- ja seulontakauhoja. ”Monesti on käynyt niin, että laite on vuokralla ensin viikon pari ja sitten tehdään siitä kaupat. Vuokraus onkin turvallinen tapa testata laitteen soveltuvuutta omiin urakoihin ja helpottaa ostopäätöstä”, kertoo Kähäri.

Rikotusvasarat omaavat ehkä pisimmät perinteet lisälaitevuokrauksessa Suomessa. Niiden osalta RealMachineryn tarjonta täydentyi viime kesänä edustukseen tulleen, kotimaista valmistusta olevan Bretecin myötä. ”Etsimme sopivaa vasaramerkkiä edustukseemme pitkään ja olimme erittäin tyytyväisiä, kun saimme Rammerin kanssa samassa tehtaassa valmistettavan Bretecin edustuksen meille. Kotimainen, tunnetun talon valmistama merkki on kuitenkin erilainen laaduntae asiakkaille kuin jokin kauempaa tullut”, iloitsee Kähäri ja odottaa tulevan talvikauden tuovan selkeän kasvun RealMachineryn iskuvasaravuokraukseen.

Kaikki vuokrattavat laitteet eivät ole kalliita. Kähäri kertoo heidän vuokranneet edustuksessaan olevia RF-kauhojakin. Myös ihan tavalliset trukkipiikit kaivukoneeseen ovat olleet suosittu vuokrauskohde. ”Nyt alkamassa oleva talvikausi tulee vilkastuttamaan energiakourien kysyntää. Edustamamme TMK Energiakoura sopii keveytensä ansiosta jopa viiden tonnin kaivukoneeseen, mutta kestää 20-tonnisenkin koneen lisävarusteena. Sillä saa 30-senttisen puun poikki ja koura on varusteltavissa keräysominaisuudella. Niiden kysyntä on ollut yllättävän vilkasta.”

Tulevaisuuden tapa toimia

Kähäri kertoo huomanneensa asiakkaiden ajatuksen omistamisesta muuttuneen ja yhä vähemmän heidän tarvitsemistaan koneista ja laitteista on omia. ”Tänä päivänä meillä on tarjota monta erilaista tapaa hankkia laitteita. Esimerkiksi liisinki on yksi suosittu tapa ja liisinkisopimuksia voidaankin tehdä käytännössä kaikille laitteille, joilla on sarjanumero.”

Vuokraaminen helpottaa urakanlaskentaa, sillä urakka-ajan kustannus on näin helposti ennakoitavissa. Se mahdollistaa myös erikoisempia lisälaitteita vaativien urakoiden tarjoamisen. Lisälaitteilla voidaan saada myös merkittäviä kustannussäästöjä urakoissa esimerkiksi rakennusjätteiden muuttamisella rakennusmateriaaleiksi murskauksen ja seulonnan avulla.

Kähäri näkee vuokrauksen olevan ison muutoksen maarakennusalalle. ”Tämä lisälaitevuokraus on selkeä seuraava askel konevuokrauksen yleistymisen jälkeen. Me olemme nyt vuoden aikana opetelleet kuinka tämä laji toimii ja nyt vasta kesällä meillä oli ensimmäiset mainokset aiheesta.”

”Meillä on varsin monipuolinen valikoima erilaisia koneiden lisälaitteita edustuksessamme. Asiakkaiden kysynnän mukaan olemme ottaneet näitä vuokrausvalikoimaamme eivätkä ne juuri pihassa ole ehtineet seisoa, sillä kysyntä on vilkasta. Lähtökohtanamme on, että kaikki mahdollinen on vuokrattavissa”, tiivistää Kähäri toiminta-ajatuksen RealMachineryn lisälaitevuokrauksesta.

Juha Kuusjärvi