Korkeapainepölynsidonta pienentää katupölyhaittoja merkittävästi

Kuopiolaisen Snowek Oy:n ja Ylöjärveläisen Dynaset Oy:n yhdessä kehittämät, korkeapainepölynsidonnalla varustetut harjalaitteet tarjoavat ratkaisun jokakeväiseen katupölyongelmaan. Harjalaitteisiin integroitu korkeapainevesijärjestelmä estää pölyn nousemisen ilmaan, mutta ei kuitenkaan kastele puhdistettavaa pintaa. Näin ollen kadut saadaan siivottua hiekoitushiekasta ja sepelistä kerta-ajolla. Lisäksi tehokas korkeapainepölynsidontajärjestelmä mahdollistaa katujen nopean harjauksen myös alle -0°C lämpötilassa ja sitä kautta lyhemmän altistumisen keväiselle katupölylle.

Korkeapainepölynsidontajärjestelmän tehokkuus on myös virallisesti todistettu. Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Snowek Oy:n tekemissä kenttätesteissä harjauksen aikaisen, hengityselimille haitallisen PM10 – pölyn määrää ilmassa pystyttiin korkeapainepölynsidonnalla pienentämään 82 % ilman vettä suoritettuun harjaukseen verrattuna. Vastaavasti pölyäminen pieneni 52 % perinteiseen harjauksen aikaiseen kasteluun verrattuna. Metropolia Ammattikorkeakoulun tutkijaryhmä mittasi harjauksen aikaista pölyämistä, harjauksen jälkeistä pölyn määrää sekä tienpinnan puhdistumista tarkoitukseen rakennetun Nuuskija-auton avulla.

”Korkeapainepölynsidontajärjestelmällä toimivat harjalaitteemme ovat olleet markkinoilla nyt muutaman vuoden ja ovat saaneet äärettömän hyvän vastaanoton asiakkailtamme,” kertoo Snowek Oy:n toimitusjohtaja Antti Myllärinen. ”Tällä hetkellä tiedämme ainakin yhden kaupungin, joka harkitsee siirtymistä kokonaisuudessaan korkeapainepölynsidonnalla suoritettavaan harjaukseen ja uskon vahvasti, että lisää on tulossa. Esimerkiksi tulevana perjantaina Snowek tapaa Uppsalan kaupungin väkeä ja tarkoituksena on nimenomaan miettiä ratkaisuja, jolla kaupungin katupölyongelmasta päästäisiin eroon,” jatkaa Myllärinen.

www.snowek.fi