Konetalo Vainikka – Painopiste vuokrauksessa

Liikevaihdon vahva kasvu kertoo osaltaan sen, että Vainikan valitsema linja varustella koneet monipuolisesti vuokrakäyttöön, on ollut oikea. Edellisvuonna liikevaihto oli rapiat kaksi ja viime vuonna 3,5 miljoonaa euroa. Tänä vuonna tullaan pääsemään noin viiteen miljoonaan.

”Periaatteessa kaikkea mitä meillä myydään, myös vuokrataan. Vuokrasektori kasvaa kohisten ja sekä yksityiset ihmiset että yritykset ovat asiakkaitamme. Olemme myös solmineet merkittävien yritysten ja kuntienkin sekä kaupunkienkin kanssa sopimuksia useiden koneiden pitkäaikaisestakin vuokrauksesta, joten se on edesauttanut yrityksen kehittymistä”, kertoo myyntijohtaja Jussi Lehtonen.

Puutarhakoneiden kuten ajoleikkurien, työnnettävien ruohonleikkureiden, puutarhajyrsimien ja muiden pienkoneiden vuokralle antajia on pääkaupunkiseudullakin vähän. Oksasilppuritkin Vainikka vuokraa, vaikka monet kone- ja laitevuokraamot ovat niistä luopuneet. Vainikka on pyrkinyt ottamaan vuokrakalustoonsa myös erikoisempia välineitä. Myynnissä kun ei Lehtosen mukaan pysty kilpailemaan rautakauppojen ja markettien halpatarjonnan kanssa.

”Viimeisimpiä lisäyksiä vuokra-arsenaaliin ovat tärylätkät ja Leguan-henkilönostimet. Talvikaudeksi Avanteihin on tulossa RP-Koneet Ky:n valmistamia, hydraulisesti leveneviä Skaala-auroja. Myös Briggs&Strattonin valmistamat aggregaatit ja painepesurit ovat kohta meillä.”

”Erittäin hyviksi vuokra-artikkeleiksi ovat osoittautuneet myös ranskalaisen Pelenc SA:n tuotteet, kuten akkukäyttöiset ruohonleikkurit. Etenkin Pelencin uusi akkuraivaussahaan kiinnitettävä City Cat -leikkuupää on hirmu värkki. Sen vastakkain leikkaavat terät estävät kivien ja leikkuujätteiden sinkoutumisen ympäristöön. Se ei tukkeudu ja sen voi työntää vaikka auton vieressä suoraan hiekkaan, mitään ei lennä ympäristöön. Soveltuu reunaleikkuriksi ja raivaussahaksi, sillä leikkuupää kääntyy”, valistaa Lehtonen.

Konetalo Vainikka - Vuokrata.fi
Mallia Avant 220 varustellaan Vainikalla kaasukäyttöiseksi ja konseptista on tullut varsin kysytty. Käyttäjät niille löytyvät pääasiassa purku-urakoinnista ja tehdashalleista. Myyntipäällikkö Jussi Lehtonen kertoo, että kaasumalleja rakenentaan koko ajan lisää.

 

Konetalo Vainikka - Vuokrata.fi
Harri Koivulahti (H-Point) on tullut vuokraamaan Avant 220 – pienkuormaajan päiväksi pihatöihin ja maan kantoon. Yhteistyökumppani, vuorkra-aviomies Mikko Asikainen on hänkin vuokralla Koivulahden työmaalla.

Hinnoittelu ystävälliseksi

”Uusimme hinnoittelumme myös järkevämmäksi. Esimerkiksi Avantin kaikkien mallien kohdalla se tarkoittaa 500 euroa per viikko. Siihen kuuluu peruskone kauhalla ja piikeillä ilman tuntirajaa. Avantin etu on se, että sitä on helppo ajaa. Moni yksityinen tekee tänä päivänä pihatöitä, kuten mullan levityksiä, ihan itse. Ja Avantilla se kyllä onnnistuu.”

”Avantiin on saatavilla myös erikoisempia työlaitteita. Esimerkiksi ruuvipaaluväännin on ollut suosittu aidanrakentajien keskuudessa. Nyt alkaa talvikausi ja marraskuusta lähtien Avanteja on jo ennakkovarattu lumitöihin. Olemme valmistaneet myös joitain erikoisempia työlaitteita asiakkaan toivomuksesta omassa pajassa.”

”Avant on suosittu kone maailmalla ja tehdas tekee koneita kiivaassa tahdissa. Koneita tilatessa pitäisikin olla kristallipallo, jotta näkisi tulevan tarpeen. Saimme juuri 10 kappaleen erän Avant 220 -malleja, joista osa varustellaan meillä kaasukäyttöisiksi. Joka viikko tulee uusia koneita niin myyntiin kuin vuokralle.”

Kaasukäyttöistä Avantia toivoivat erityisesti purku-urakoitsijat ja Vainikalla päätettiin modifioida sellainen kompaktista 220-mallista.

Vainikan korjaamolla on yksi kaasun kanssa 40 vuotta työskennellyt asentaja ja hän vastasi muutostyöstä.

”Bensakoneesta tehdään kaasukäyttöinen yhden päivän työllä. Näitä noin 700 kiloa painavia kaasuavanteja kysytään meiltä yhä enenevissä määrin ja siksi niitä pitää varustella lisää. Olemme varustelleet Ylöjärven Avant-tehtaallekin muutamia kaasukäyttöisiä malleja”, jatkaa Lehtonen.

Avant 220 pihahommiin

Jutun teon hetkellä pihamalla ajavat peräkärryyn yhtä Avant 220 -mallia H-Pointin omistaja Harri Koivulahti ja vuokra-aviomiespalveluja tarjoava Mikko Asikainen. Kone on menossa Espooseen pihatyömaalle, jossa maata siirretään ahtaassa ja vaikeassa maastossa.

”Tämä on päivän keikka. Vuokraan nyt ensi kertaa kalustoa Vainikalta. Soitin eilen illalla yhteen toiseen yritykseen, mistä konetta ei aamuksi saanut. Vainikasta olin kuullut aiemmin ja googlettamalla sen sitten löysin. Täältä luvattiin heti kone seuraavaksi päiväksi vuokralle”, aloittaa Harri Koivulahti.

Kirkkonummella pääpaikkaansa pitävä, neljä vuotta vanha  H-Point, on erikoistunut maisemointiin sekä erityisesti Molok®-syväkeräyspisteiden toteutukseen ja huoltoon. Pääasialliset työmaat ovat Espoossa ja muualla pääkaupunkiseudulla.

”Omaa kalustoa ei tällä hetkellä ole kuin kuusitonninen kaivukone kumiteloilla sekä kolmeakselinen vaijerivaihtolava-auto. Vuokraan sitten lisäkapasiteettia tarpeen mukaan. Avant olisi kelpo peli pihatöissä, mutta tilapäiseen käyttöön ei taida kannattaa sitä omaksi hankkia. Tämä vuokraaminen on helppoa, kätevää eikä sido pääomia”, lopettaa Koivulahti.

Vuokra-aviomies Mikko Asikainen toimii Vihdissä, Nummelassa, Karkkilassa, Lohjalla ja Espoossa. Ihmisiäkin siis voi vuokrata, ei pelkästään koneita. Mikon repertuaariin kuuluvat kaikenlaiset remontti- ja pihahommat ja vaikkapa kaupassa käynnit ja juttuseuran pitäminen vanhuksille.

”Teen niitä hommia, mitä normaali kätevä mies talossa tekee. Töitä on riittänyt hyvin ja H-Pointin kanssa teen myös yheistyötä aika ajoin”, tiivistää vuokrattava aviomies Asikainen.

Olli Päiviö